Jaka wędzarnia do ogrodu?

Jaka wędzarnia do ogrodu?

Wędzone potrawy mają głęboki, niepowtarzalny smak. Wędzenie to również świetny pomysł na konserwację żywności. To proces, który jest prawdziwą sztuką, jednak w zasadzie każdy może się jej nauczyć. Potrzebne są chęci oraz oczywiście wędzarnia, która może stanąć nawet na działce rekreacyjnej lub w przydomowym ogrodzie. Tylko jaką wędzarnię wybrać? Przeczytaj nasze porady!

Jak zbudowana jest wędzarnia ogrodowa?

By dobrze wybrać wędzarnię, warto najpierw zaznajomić się z jej budową. Niezależnie od modelu każdy wariant musi mieć bowiem te same elementy:

  • palenisko – miejsce, w którym spala się drewno,
  • komora wędzarnicza – przestrzeń, w której wiesza się lub układa żywność,
  • kanał dymowy – do doprowadzania dymu z paleniska do komory wędzarniczej,
  • komin – do usuwania nadmiaru dymu,
  • szyber – element regulujący ilość odprowadzanego dymu, a co za tym idzie warunki panujące w komorze wędzarniczej.

Rodzaje wędzarni ogrodowych

Mimo podobnej budowy wędzarnie możemy podzielić na kilka podstawowych grup. Wyróżniamy modele:

  • elektryczne – wyposażone w grzałkę, wygodne i łatwe w użytkowaniu,
  • murowane – solidne, duże, estetyczne,
  • metalowe – szybko się nagrzewają, są różnorodne,
  • drewniane – bardzo estetyczne, wszechstronne, często wybierane przez koneserów.

Jaki rodzaj wybrać? Sprawa nie jest oczywista. Wiele zależy od Twoich umiejętności i wiedzy oraz rodzaju i ilości produktów, jakie chcesz poddawać wędzeniu, a także preferencji dotyczących temperatury pracy. Dla wielu ważna jest również estetyka. Warto pamiętać, że każda wędzarnia musi być stawiona na stabilnym podłożu, a cięższe modele wymagają utwardzonej nawierzchni lub nawet wylania fundamentów. Jest jednak jeszcze inne rozwiązanie, które sprawdza się w wielu ogrodach – to połączenie wędzarni i grilla.

Grill z wędzarnią – czy warto?

Grillo-wędzarnie to urządzenia coraz popularniejsze wśród miłośników gotowania na świeżym powietrzu i spotkań towarzyskich. Atutem tych rozwiązań jest na pewno wszechstronność – można je wykorzystać do obróbki termicznej na wiele sposobów. Taki grill może być też mobilny, co oznacza, że można go schować poza sezonem i zawsze ustawić w najwygodniejszym miejscu. To jeden z najlepszych pomysłów dla tych, którzy chcą zajmować się wędzeniem jedynie okazjonalnie i z niezbyt dużym rozmachem. Warto jednak wiedzieć że grill z wędzarnią rzadko nadaje się do użytku zimą, dlatego jest to urządzenie dla osób, które są zainteresowane przede wszystkim sezonową aktywnością w tej dziedzinie.

Rodzaj wędzarni a jakość wędzonek

Trudno powiedzieć, czy rodzaj wędzarni ma wpływ na jakość gotowych wędzonych produktów. Czasami uznaje się, że te drewniane zapewniają najlepszy smak, jednak nie do końca jest to prawdą. Jakość wędzonek jest bowiem zależna przede wszystkim od rodzaju i ilości użytego wnętrza, kontroli warunków w komorze i wiedzy osoby zajmującej się wędzeniem. Przy wyborze urządzenia najlepiej kierować się więc pozostałymi czynnikami, takimi jak sposób użytkowania, funkcje czy rozmiar.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl